INHOUDELIJK PROGRAMMA
Stap binnen in onze culturele zone, waar je wordt ondergedompeld in kunst, theater en literatuur die de verhalen van vrijheid en bevrijding vertellen. Laat je inspireren door lokale kunstenaars die hun interpretaties van vrijheid tentoonstellen en neem deel aan workshops om je eigen creativiteit te uiten. Er gebeurd veel in de wereld en het is belangrijk bij deze gebeurtenissen stil te staan en hierover praten met elkaar. Voor degenen die op zoek zijn naar verdieping, bieden we informatieve lezingen en discussiepanels over onderwerpen als mensenrechten, democratie en de betekenis van vrijheid in de hedendaagse samenleving. Ontmoet inspirerende sprekers en denkers die hun inzichten delen over hoe we onze vrijheid kunnen koesteren en beschermen.

Een aantal thema’s die wij dit jaar uitlichten tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland:

  • Vrijheid
  • Inclusiviteit
  • Duurzaamheid
  • Menselijkheid

Voor de jongere festivalgangers hebben we een speciale zone vol met leuke en educatieve activiteiten, van interactieve games tot workshops over tolerantie en diversiteit. Hier kunnen kinderen en jongeren op een speelse manier leren over de waarde van vrijheid en respect voor elkaar.

Het inhoudelijke programma van het Bevrijdingsfestival Zeeland biedt voor ieder wat wils, van intellectuele prikkels tot pure ontspanning. Dus kom langs, vier de vrijheid met ons en laat je verrassen door alles wat we te bieden hebben. Dit programma wordt in samen werking met ‘Four Freedoms Door Het Jaar Heen‘ gerealiseerd.

VRIJHEIDSCOLLEGES
De Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van Vrijheid. Ook dit jaar worden er diverse Vrijheidscolleges georganiseerd op verschillende plaatsen in Zeeland, zowel voor basisschoolleerlingen als voor oudere scholieren. Op zondag 5 mei wordt er een Vrijheidscollege gehouden tijdens het Bevrijdingsfestival in het Scheldehof stage welke gehost wordt door Nikki Sterkenburg van 14.00u tot 15.15u, deze is gratis toegankelijk.

Op dinsdag 23 april 2024 vindt er tevens een Vrijheidscollege plaats met Evgeniy Levchenko in het Stadhuis van Middelburg van 19.oo tot 21.00u.

VAN RANDWIJK LEZING
De van Randwijk lezing vindt dit jaar plaats op zondag 5 mei in de Sint-Jacobskerk te Vlissingen en is gratis te bezoeken op basis van aanmelding via deze link. Meer informatie over de Van Randwijk lezing vind je hier.

TRUUS’ CHILDREN @ CINE CITY [VOLZET]
Truus’ Children tijdens Bevrijdingsfestival Zeeland op 5 mei a.s. te zien in Cine City te Vlissingen. Kaarten zijn inmiddels uitverkocht.

De prijswinnende documentaire ‘Truus Children’ werpt licht op het indrukwekkende verhaal van Truus Wijsmuller, een tot voor kort relatief onbekende heldin, die het leven van ten minste 10.000 kinderen wist te redden.

FOTOTENTOONSTELLING :: TWEEDE WERELDOORLOG IN KLEUR
De Tweede Wereldoorlog in kleur. Dat is de titel van de bijzondere expositie, die op zaterdag 4 mei zal worden geopend in zorgcentrum Scheldehof in Vlissingen. Een primeur voor Zeeland! Ook op zondag 5 mei is deze tentoonstelling te bezoeken. Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door KICK uitgevers, Provincie Zeeland en Gemeente Vlissingen.

Altijd is de Tweede Wereldoorlog een collectieve herinnering in zwart-wit geweest. Dankzij het werk van Jakob Lagerweij – hij is één der beste colouristen ter wereld – is daar verandering in gekomen. Hij heeft de jaren ’40-’45 van een extra dimensie voorzien door handmatig meer dan duizend beelden kleur te geven. Waaronder ook foto’s van de bezetting en de bevrijding van Zeeland. Op deze wijze brengt hij de Tweede Wereldoorlog op magistrale wijze tot leven.

FOTOTENTOONSTELLING :: UKRAINE; WAR & RESISTANCE
Ukraine: War and Resistance is een tentoonstelling met foto’s die de laatste tien jaar zijn gemaakt door Amerikaanse en Oekraïense fotografen. Ze laten verschillende aspecten van de Russische oorlog tegen Oekraïne zien. Tegelijkertijd illustreren de foto’s de woorden van senator J. William Fulbright: “Onze toekomst staat niet in de sterren, maar zit in onze gedachten en ons hart”. Terwijl deze foto’s over de wereld reizen, verzet Oekraïne zich tegen de bezetter met de blik op de toekomst. Deze tentoonstelling is op zondag 5 mei te zien bij Dok van Perry.
Meer informatie over deze tentoonstelling vind je hier

THEATERVOORSTELLING “GHARIB”
Op zaterdag 4 en zondag 5 mei speelt de voorstelling “Gharib” in het Zeeuws Archief te Middelburg. Deze voorstelling gaat over andere oorlogen, bijvoorbeeld die in Irak en Afghanistan. Meer informatie over deze voorstelling vind je hier

 

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?

Laat je mailadres achter en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!