BEVRIJDINGSFESTIVAL ZEELAND
Op 5 mei vieren we, net als in alle andere provincies van het land onze vrijheid tijdens het Bevrijdingsfestival. We staan stil bij het feit dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is, 80 jaar geleden niet maar ook nu zeker nog niet. Daarnaast staan we ook stil bij andere belangrijke thema’s zoals inclusiviteit, menselijkheid en gelijkheid. Het doel van het festival is om te educeren, entertainen en bewustwording.

Het Bevrijdingsfestival Zeeland wordt jaarlijks georganiseerd in Vlissingen. Vanaf 2024 wordt dit festival (en alle bijkomstige evenementen) georganiseerd door Stichting Bruisend Zeeland in samen werking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gemeente Vlissingen, Provincie Zeeland en diverse -lokale- leveranciers en professionals uit de evenementenbranche.

AMBASSADEURS VAN DE VRIJHEID
Ieder jaar worden er door het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantal artiesten uitgeroepen tot ‘Ambassadeur van de Vrijheid’, vaak zijn dit artiesten met een eigen verhaal die aansluit bij de boodschap van het Bevrijdingsfestival. Deze artiesten doen op 5 mei meerdere shows op locaties door heel Nederland, om hen snel in de juiste stad te krijgen worden zij met helikopters vervoerd door de Koninklijke Luchtmacht.

5VOOR5 MOMENT
Op 5 mei staan we om 5 minuten voor 5 met bijna 1 miljoen Bevrijdingsfestivalbezoekers, 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land, tegelijk, aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival worden de bezoekers meegenomen in dit symbolische moment.

BEVRIJDINGSVUUR
In de nacht van 4 op 5 mei zullen lopers uit de provincie Zeeland samenkomen in Wageningen (de Stad der Bevrijding) om het Bevrijdingsvuur op te halen. Daarna zullen deze fanatieke lopers het vuur naar Vlissingen brengen, hier worden ze door ons warm onthaald op het hoofdpodium.

Stichting Bruisend Zeeland
Het doel van Stichting Bruisend Zeeland is om zoveel mogelijk Zeeuwse bezoekers naar het Bevrijdingsfestival Zeeland te trekken en hen betrekken bij het gedachtegoed van deze belangrijke datum, 5 mei. Stil staan bij de bevrijding in 1945 maar tegelijkertijd ook bij het feit dat dit niet vanzelfsprekend of gegarandeerd is. Feestend vieren we dat we vrij zijn, gelijk zijn en van elkaar houden onder het genot van goede muziek en een ijskoud drankje, want ook dat is Bevrijdingsfestival!

Het vaste team van Stichting Bruisend Zeeland bevat 4 enthousiaste personen welke verantwoordelijk zijn voor één of meerdere facetten binnen de organisatie:

– Reza Geleedst – Coördinatie
– Martijn Stout – Productie
– Marianne Verburg – Programmering & Productie
– Robert Waverijn – Marketing & Communicatie

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes?

Laat je mailadres achter en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!