Vier de Vrijheid met een Vrijheidsmaaltijd 

Op 5 mei vieren we de vrijheid. Door samen een maaltijd te delen en bij elkaar aan tafel te schuiven staan we op deze dag stil bij onze vrijheid. Een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij  we met elkaar in gesprek gaan over thema’s als vrijheid en onvrijheid: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op 5 mei aandacht aan kan geven.

Je kan deelnemen aan een Vrijheidsmaaltijd welke op verschillende plekken in Zeeland georganiseerd wordt.  Of de Vrijheidssoep zelf maken, naar een recept van chef London Loy. Deel op 5 mei een maaltijd met familie, vrienden of buurtbewoners en ga het gesprek aan met elkaar.

Een Vrijheidsmaaltijd bijwonen, dat kan!

Bekijk hieronder welke vrijheidsmaaltijden er op 5 mei in Zeeland plaatsvinden.

Keti Koti dialoogtafel – Vlissingen

Betekent de vrede die in 1945 is getekend evenveel vrijheid voor iedereen? Op 5 mei gaan we daarover met elkaar in gesprek tijdens de Keti Koti dialoogtafel in woonzorg locatie Scheldehof in Vlissingen.

Een Keti Koti dialoogtafel is een ontmoeting – tussen witte en zwarte Zeeuwen (en alle kleuren daar tussenin) – waarbij wordt stilgestaan bij de gevolgen in het heden van het gezamenlijke slavernijverleden. Het thema van deze avond is: Samen anders, anders samen.

De dialoogtafel vindt plaats in het kader van het landelijke Herdenkingsjaar Slavernijverleden. In 2023 herdenken en vieren we in Nederland dat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen werd afgeschaft. In Zeeland is er al vele jaren aandacht voor het trans-Atlantische slavernijverleden als wezenlijk onderdeel van de Zeeuwse geschiedenis.

Maar wat betekent dit nu voor onze Zeeuwse samenleving vandaag de dag? Op 5 mei brengen we dit gesprek op gang. De Keti Koti dialoogtafel is gericht op het met elkaar delen van persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens. We gebruiken een gezamenlijke maaltijd die herinnert aan het slavernijverleden.

Locatie: Sint Jacobskerk, Oude Markt 2 Vlissingen

Tijd: Inloop vanaf 17.00 uur – maaltijd begint om 17.30 uur

Meld u aan via deze link

Kosten: gratis